בפסיכולוגיה, ביטוי בפעולה, הוא מונח שמתאר סיטואציות בטיפול בהן אנחנו כמטופלים בוחרים באופן לא מודע לפעול במקום לדבר כאשר ישנם רגשות קשים או תכנים מאיימים שאנו מתקשים לעלות למודע ולדבר עליהם. לדוגמה: באחת הפגישות המטפל שוכח פרט חשוב על המטופל. המטופל חווה זאת כדחייה וחש אכזבה ואינו מסוגל לפתוח זאת מול המטפל (ייתכן שבאופן לא מודע). בהמשך הפגישה, המטופל נזכר שהוא צריך לצאת היום מוקדם כי יש לו תוכניות אחרי הפגישה. כלומר הוא חש רגשות קשים כלפי המטפל ומבטא זאת בפעולה - לצאת מוקדם.
להבדיל, ניתן לחשוב על המקומות בהייטק בהם אנחנו בוחרים לבטא עצמנו בפעולה מכיוון שאנחנו לא רוצים, או לא מסוגלים לבטא זאת בדיבור. לדוגמה: אנחנו לא מוצאים זמן פנוי לפגישה על פרוייקט שאנחנו מרגישים שכפו עלינו להשתתף בו, אנחנו שוכחים שתורנו השבוע לדאוג לנשנושים בישיבה, אנחנו שותקים ישיבה שלמה בצורה הפגנתית או מאחרים לישיבה עם המנהל שלנו שאיכזב אותנו בשיחת הערכה האחרונה.
לעתים נוכל לזהות שהפעולות האלה יושבות על מקומות שקשה לנו לדבר בהם - אנחנו מרגישים שלא מקשיבים לנו, אנחנו מרגישים דחויים בצוות ולא קשורים להווי, או אולי שהמנהל לא מעריך אותנו. ומכיוון שלפעמים קשה לדבר על הדברים האלו, אנחנו פונים לפעולה.
לעתים, הפעולה אפקטיבית בלפתור את הקונפליקט בטווח הקצר (אני לא רוצה להיות חלק בפרויקט אז אני לא אמצא זמן לישיבה) אבל בטווח הרחוק, אם לא נבין מה מניע אותנו לפעולה, נשאר עם החוויה שלא מקשיבים לנו, לא משתפים אותנו או לא מעריכים אותנו.
Comentários