המונחים הפרעה לפנים/לאחור מגיעים מתחום הפסיכולוגיה הקוגנטיבית ומתייחסים להפרעות בזיכרון. הפרעה לפנים היא מצב בו למידת מידע חדש משתבשת עקב מידע ישן שעדין זמין לנו בזיכרון. הפרעה לאחור היא מצב בו קשה לאחזר מידע ישן לאחר שלמדנו מידע חדש. ההתייחסות לתופעות אלו היא בעיקר כאשר המידע החדש והמידע הישן, קשורים לאותו רמז אחזור. לדוגמה, הקודן של הכניסה לבניין - אנחנו רואים אותו ועולה לנו בראש קוד הכניסה. כשמשנים את הקוד יש בעצם שני פריטי מידע (הקוד הישן והחדש) שקשורים לאותו רמז אחזור (הקודן).
ואיך זה קשור לסיסמאות? אחת הפעולות הכי יומיומיות שאנו נדרשים לעשות בעולמנו בהייטק היא הכנסת סיסמאות - למחשב, למאגרי מידע, למערכות וכו׳. על כן, ניתן להניח, שכולנו חווים את שתי התופעות על בסיס קבוע כשאנו נדרשים להחליף סיסמאות - לעתים אנחנו נתקלים בהפרעה לפנים - החלפנו סיסמה אבל כשאנו באים להכנס למערכת עדין עולה לנו הסיסמה הישנה, והאצבעות מקלידות אותה כמעט ״באוטומט״. מצד שני, לעתים קורה דווקא הדבר ההפוך. החלפנו סיסמה, ודקה לאחר החלפתה אנחנו כבר לא יודעים מה היתה הסיסמה הקודמת, כאילו ממש נמחקה מהזיכרון.
מה אפשר לעשות עם זה? נסו לקשר את הסיסמאות לרמזי אחזור ספציפיים לזמן בחירת הסיסמה הנוכחית, שונים מרמזי האחזור של הסיסמה הקודמת. לדוגמה, בחרו סיסמאות שקשורות לעונת השנה, לחודש העברי, או לאירועים משמעותיים שקורים *עכשיו*. ככה, בבואכם לשלוף את הסיסמה החדשה או הישנה, רמז האחזור יהיה שונה.
שתי דוגמאות: - אם אנחנו בחודש כסלו אז הסיסמה שלי תהיה Kislev1984!, ואני אוכל לאחזר את הסיסמה הקודמת: Heshvan1983!. - לאילו שצריכים להחליף סיסמה כל רבעון: הסיסמה הנוכחית יכולה להיות Q42019! והסיסמה הבאה Q12020!.
בתקווה שזה יהיה קצת יותר זכיר מ- adishavit1, adishav, ashavit1987, adi1987 וכו׳.